۱۴۰۰ آذر ۹, سه‌شنبه

زنان

 در تعریف خشونت می‌توان گفت که در حالت کلی مجموعه رفتاری است که شخصی در مورد شخصی دیگر اعمال می‌کند که موجب آسیب‌های متعددی از جمله آسیب‌های جسمانی، (فیزیکی) روانی و جنسی که معلول عوامل متعدد فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی است، می‌شود.

با توجه به شرایط خاص فرهنگ مردسالارانه، معضلات اقتصادی شدید و هم‌چنین فقدان فرهنگ‌سازی و غیره خشونت علیه زنان سیستماتیک شده و به شکل فزاینده‌ای رو به رشد است؛ هرچند در سال‌های متمادی زنان تلاش و همت خود را بر مبارزه با این نگاه و برطرف‌کردن شکاف‌های عمیق موجود به کار برده‌اند، اما از آن‌جا که اشکالات و نقاط ضعف قوانین که از یک‌سو بیشتر منبعث از فقه و فقدان تمایل مردان در از بین‌بردن اشکالات موجود و حمایت (عمدی/ سهوی) از قوانین موجود و هم‌چنین از سویی دیگر دامن‌زدن به ایجاد فضای ناامن برای زنان است، موجب شده که حرکت زنان در از بین‌بردن ضعف‌ها و اشکالاتِ برشمرده که موجب تألمات عمیق جسمی و روحی زنان می‌شود، کاهش نیابد، بلکه در دامن‌زدن به خشونت‌های سیستماتیکِ سیستم موجود علیه زنان یاری رساند.

در این نوشتار به طور خاص به دو مقوله‌ی خشونت در محیط کار و محیط خانه پرداخته خواهد شد. خشونت علیه زنان به معنای اِعمال هر عمل خشونت‌آمیز مبتنی بر «جنسیت» است که موجب بروز آسیب‌های برشمرده بر آن­ها می شود؛ هم‌چنین تهدید به انجام و آسیب‌رساندن که موجب محدودیت‌های اجباری یا اختیاری (در شرایط خاص) در آزادی در زندگی (عمومی / خصوصی) می‌شود نیز از جمله خشونت‌هایی است که بر زنان اِعمال می‌شود.

لازم به ذکر است که میزان خشونت­های اعمال‌شده در طبقات با اقتصاد ضعیف­تر، حاشیه­ی شهرها و هم‌چنین دورتر از مرکز بیشتر است.

خشونت در محیط کار

انواع خشونت نهادینه‌ای را که در محیط‌های کاری بر زنان اِعمال می‌شود، در چهار گروه می توان بررسی کرد:

۱- خشونت فیزیکی: هرنوع عمل و عکس‌العمل خشونت‌آمیزی که از سوی کارکنان در محیط کاری رخ می‌دهد؛ به ویژه خشونت‌هایی که از سوی کارفرمایان بر کارکنان زن به کار می‌رود. در این نوع از خشونت می‌توان از انواع کارشکنی توسط کارکنان و کارفرمایان در مراتب مساوی با زنان در یک شغل معین نام برد که موجب ناتوان‌ نشان‌دادن زن در آن پُست و جایگاه می‌شود.

۲- خشونت روانی: به کاربردن عبارات یا اقدامات تهاجمی، ارعاب و تهدید به اخراج یا جابه‌جایی و حتی تبعیض است و بیشتر علیه زنان به کار گرفته می‌شود که منجر به تحقیر در محل کار به صورت تهاجمی یا ایجاد شرم‌ می‌شود. در این نوع از خشونت نیز می‌توان به این نکته اشاره کرد که خشونت تنها از سوی کارفرمایان اعمال نمی‌شود، بلکه بخش عمده‌ای از آن مربوط به همتایان مردِ زنان است. از آن‌جا که در بیشتر مواقع خشونت روانی را نمی‌توان مانند خشونت¬های فیزیکی عینیت بخشید، می‌توانند آسیب‌‌زننده‌تر باشند؛ به طوری که بر کیفیت زندگی عادی، اعتماد به نفس، حضور اجتماعی و غیره فرد اثرات فراوانی می‌گذارد.

۱۴۰۰ آذر ۸, دوشنبه

زندانی

  محمد نجفی، وکیل دادگستری محبوس در زندان اراک از روز شنبه ۲۰ آذرماه، دست به اعتصاب غذا زده است. اعتصاب غذای آقای نجفی که طی ماه های اخیر از بیماری قلبی رنج می برد در اعتراض به عدم رسیدگی پزشکی و مخالفت با اعزام وی به مرخصی درمانی صورت گرفته است.

به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، روز شنبه ۲۰ آذر ۱۴۰۰، محمد نجفی، وکیل دادگستری محبوس در زندان اراک، دست به اعتصاب غذا زد.

اعتصاب غذای آقای نجفی در اعتراض به عدم رسیدگی پزشکی و مخالفت مسئولان با اعزام وی به مرخصی درمانی صورت گرفته است. وی طی چندماه گذشته از بیماری قلبی رنج می برد.

این وکیل دادگستری در تاریخ ۱۲ تیرماه از بابت پرونده‌ای که اخیرا برای وی گشوده شده، در شعبه ۵ بازپرسی دادسرای عمومی و انقلاب اراک مورد تفهیم اتهام قرار گرفته بود. آقای نجفی پس از تفهیم اتهام و صدور قرار کفالت به زندان بازگردانده شد.

محمد نجفی پیش از این نیز به اتهام توهین به رهبری توسط شعبه ۲ دادگاه انقلاب اراک به ۳ سال حبس تعزیری و به اتهام نشر اکاذیب توسط دادگاه کیفری اراک به ۴ ماه حبس تعزیری محکوم شد. آقای نجفی اواسط آذرماه ۹۷ در بخش دوم این پرونده نیز توسط شعبه یک دادگاه انقلاب اراک از بابت اتهامات “تبلیغ علیه نظام”، “توهین به رهبری” و “کمک به دولت متخاصم از طریق مصاحبه با صدای آمریکا، رادیو فردا و بی‌بی‌سی فارسی” به ۱۳ سال حبس محکوم شد. محمد نجفی در ارتباط با بخش نخست پرونده خود با شمول عفو در فروردین‌ ۹۸ به صورت زودهنگام از زندان آزاد شد و پس از ۴ روز از بابت محکومیت در پرونده‌های دیگر خود مجددا بازداشت و به زندان اراک منتقل شد.

آقای نجفی در تاریخ ۲ بهمن‌ماه ۹۸ در پرونده‌ دیگری توسط شعبه ۱۰۲ دادگاه کیفری دو شهرستان شازند در ارتباط با انتشار نامه‌ای خطاب به “علی خامنه‌ای در فضای مجازی” از بابت اتهام “نشر اکاذیب به قصد تشویش اذهان عمومی” به ۲ سال حبس تعزیری و پرداخت ۴۰ میلیون ریال جزای نقدی محکوم و این حکم توسط دادگاه تجدیدنظر استان مرکزی عینا تایید شد. صدور و تایید این حکم در حالی بود که وی پیشتر در تاریخ ۲۴ آذرماه ۹۷ از بابت همین اتهامات به تحمل یک سال حبس تعزیری محکوم شده و این حکم نیز عینا به تائید دادگاه تجدیدنظر رسیده بود. محمد نجفی مجددا بهمن‌ماه ۹۸ نیز در پرونده‌ای دیگر توسط شعبه ۲۳ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی شهمیرزادی به جهت ایراد سخنرانی در مراسمی در منزل گوهر عشقی (مادر وبلاگ نویس جان باخته ستار بهشتی) در سال ۹۵ به ۶ ماه حبس تعزیری محکوم شد.

نهایتا با ادغام پرونده های موجود ۱۰ سال حبس به عنوان مجازات اشد در خصوص اتهام “کمک به دولت متخاصم از طریق مصاحبه با صدای آمریکا، رادیو فردا و بی‌بی‌سی فارسی” در خصوص وی قابل اجرا بوده که میزان محکومیت او با اعمال تخفیف مجازات به ۴ سال و ۶ ماه حبس تعزیری کاهش پیدا کرده است.

او هم اکنون در حال سپری کردن دوران محکومیت خود در زندان اراک است.

۱۴۰۰ آذر ۷, یکشنبه

زندانی

 سحرگاه امروز شنبه ۶ آذرماه، حکم یک زندانی که پیشتر از بابت اتهامات مرتبط با موادمخدر به اعدام محکوم شده بود، در زندان زاهدان به اجرا درآمد.

به گزارش خبرگزاری هرانا به نقل از رسانک، سحرگاه امروز شنبه ۶ آذر ۱۴۰۰، یک زندانی در زندان زاهدان اعدام شد.

بر اساس این گزارش، هویت این زندانی مجید سرگلزایی و اهل منطقه بعثت واقع در شهرستان زاهدان عنوان شده است.

اعدام این زندانی تا لحظه تنظیم این خبر توسط رسانه‌های داخل ایران و یا منابع رسمی اعلام نشده است.

بر اساس گزارش مرکز آمار، نشر و آثار مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران در بازه زمانی (۸ اکتبر ۲۰۲۰ تا ۹ اکتبر ۲۰۲۱) دستکم ۲۶۶ شهروند اعدام شدند و ۹۰ تن دیگر به اعدام محکوم شدند. از جمله اعدام شدگان باید به اعدام ۳ کودک-مجرم اشاره کرد.

بنا بر همین گزارش بیش از ۸۲ درصد اعدام های صورت گرفته در ایران توسط دولت یا نهاد قضایی اطلاع رسانی نمی‌شوند که نهادهای حقوق بشری اصطلاحا آن را اعدام “مخفیانه” می‌خوانند.


تجاوز

 پنج مرد در تهران که متهم هستند یک زن را بیهوش کرده و او را مورد تجاوز قرار داده اند، بازداشت شدند.

به گزارش خبرگزاری هرانا به نقل از مهر، پنج مرد در تهران که متهم هستند یک زن را بیهوش کرده و او را مورد تجاوز قرار داده اند، بازداشت شدند.

بر اساس این گزارش، روز پنجشنبه ۴ آذرماه، ماموران مرکز فوریت های پلیسی ۱۱۰ تهران بزرگ از مورد تجاوز قرار گرفتن یک زن ۲۶ ساله توسط پنج مرد با خبر شدند. با اعلام این موضوع بلافاصله تیمی از ماموران به محل اعلام شده از سوی زن جوان واقع در پارک سرخه حصار اعزام شده و دریافتند زن جوان به داخل پارک فرار کرده است. زن جوان در مواجهه با ماموران پلیس مدعی شد که زمانی که به هوش آمده است متوجه تعرض به خود شده اما در فرصتی مناسب از محل گریخته است.

مأموران با در دست داشتن حکم قضائی از قاضی کشیک کمتر از یک ساعت به خانه‌ای که از سوی شاکی به عنوان محل جرم اعلام شده بود رفته و در این زمینه ۵ جوان که ۳ نفر از آنها ۲۴ ساله و ۲ نفر ۲۵ ساله بودند را دستگیر کردند.

شاکی به دلیل نداشتن وضعیت جسمی مناسب به بیمارستان منتقل و همچنین پرونده و متهمان برای سیر مراحل قانونی به دادگاه معرفی شدند

زندان اوین

 عرفان مرتضایی، شهروند اهل سقز، امروز جمعه ۵ آذر ماه، با پایان ایام مرخصی به زندان این شهر بازگشت. وی در تاریخ ۳۰ آبان ماه به مرخصی اعزام شده بود.

به گزارش خبرگزاری هرانا به نقل از مرکز دموکراسی و حقوق بشر کردستان، امروز جمعه ۵ آذر ۱۴۰۰، عرفان مرتضایی با پایان ایام مرخصی به زندان سقز بازگشت.

وی روز یکشنبه ۳۰ آبان ۱۴۰۰، از زندان سقز به مرخصی اعزام شده بود.

آقای مرتضایی در تاریخ ۲۱ آبان‌ماه ۹۹، توسط نیروهای امنیتی بازداشت و پس از چهار روز با تودیع قرار وثیقه ١۵٠ میلیون تومانی به صورت موقت تا پایان مراحل دادرسی آزاد شد.

او همچنین در تاریخ ۲۹ آذرماه ۹۹ آخرین دفاعیات خود را در رابطه با اتهام “تردد غیرمجاز از مرز” در دادسرای عمومی و انقلاب این شهر ارائه داد ولی در این رابطه هنوز حکمی صادر نشده است.

این شهروند نهایتا توسط دادگاه انقلاب سقز به اتهام عضویت در گروه‌های مخالف نظام به دو سال حبس تعزیری محکوم شد. به دنبال تسلیم به رای، حکم صادره به ۱۸ ماه حبس تعزیری با احتساب ایام بازداشت، کاهش پیدا کرد.

آقای مرتضایی در تاریخ ۵ خردادماه جهت اجرای حکم راهی زندان سقز شد.

عرفان مرتضایی، ٣٢ ساله فرزند عزت‌الله و اهل شهرستان سقز واقع در استان کردستان است و پیش از این نیز سابقه بازداشت دارد.

۱۴۰۰ آبان ۲۹, شنبه

حکم اعدام

 

صدور حکم اعدام برای یک متهم در کاشان

خبرگزاری هرانا – یک متهم در شهرستان کاشان از بابت اتهامات مرتبط با مواد مخدر به اعدام محکوم شد.

به گزارش خبرگزاری هرانا به نقل از کمپین فعالین بلوچ، در تاریخ ۲۰ مهرماه ۱۴۰۰، یک متهم در کاشان به اعدام محکوم شد.

بر اساس این گزارش، هویت این شهروند حامد ریگی ماریشانی، فرزند عبدالعظیم عنوان شده است.

در این گزارش آمده است، این شهروند که به اتهام حمل مواد مخدر در محدوده عوارضی قمصر از توابع شهرستان کاشان بازداشت شده است، ۳ ماه پس از بازداشت، توسط مرجع قضایی در کاشان به اعدام محکوم شده است.

ازار جنسی

 مردی در تهران که متهم است دو زن جوان را با خودرو خود به اطراف شهر برده و آنها را مورد آزار جنسی قرار داده بازداشت شد.

به گزارش خبرگزاری هرانا به نقل از رکنا، مردی که متهم است دو دختر جوان را مورد آزار جنسی قرار داده بازداشت شد.

براساس این گزارش، چندی قبل دختر جوانی به نام مهتاب با حضور در اداره پلیس اظهار داشت: “در خانه یکی از دوستانم میهمان بودم و بعد از آن برای رفتن به خانه در خیابان سوار بر یک خودروی پراید شدم. راننده به سمت خانه مان در حال حرکت بود که ناگهان مسیرش را تغییر داد و مرا با زور و تهدید به بیابان های اطراف تهران برد و در آنجا مرا هدف آزار و اذیت قرار داد و سپس وسایل با ارزشم را به سرقت برد”.

پس از شروع تحقیقات برای دستگیری این متهم، دختر جوان دیگری با حضور در دادسرای امور جنایی تهران از عنوان کرد؛ وی نیز پس از پایان کارش از محل کار خارج شده و زمانیکه سوار خودروی پسر جوان می شود تا به سمت خانه برود پسر جوان او را هدف آزار و اذیت قرار داده است.

نهایتا با بررسی دوربین های مداربسته متهم شناسایی و بازداشت شد.

احمد، متهم این پرونده پس از دستگیری خود را بیگناه معرفی کرد و به ماموران گفت: “من با ۲ دختر جوان در ارتباط بودم و با هم دوست بودیم اما آنها به بهانه های مختلف از من پول می گرفتند و وقتی فهمیدم آنها به دنبال پول هستند به دوستی با آنها پایان دادم و چون فکر می کردم آنها از من اخاذی می کنند به رابطه مان پایان دادم و حالا آنها برای انتقام گیری این ادعا را کردند”.

نهایتا بازپرس پرونده دستور داد تا متهم برای تحقیقات بیشتر در اختیار کارآگاهان پلیس آگاهی تهران قرار گیرد.

لازم به ذکر است در ادبیات عرفی رسانه های دارای مجوز از کلمه آزار و اذیت برای اشاره به تجاوز و اشکال مختلف آسیب های جنسی استفاده می شود

۱۴۰۰ آبان ۱۷, دوشنبه

اعدام

 دادگاه هفت نفر از اعضای کمپین خیریه "ژیانه‌وه کُردستان" (احیای کُردستان" در شعبه یکم دادگاه انقلاب سنندج به ریاست قاضی سعیدی برگزار گردید.

این هفت نفر به نام‌های علی الله‌ویسی، فردین رحیمی، عطا رضاربابی، قانع خاطری، مرضیه مرادویسی، سیروان عبداللهی (فرزند مرضیه) و  مهدی صیفی فردین‌ماه امسال توسط نیروهای اداره اطلاعات سنندج بازداشت و پس از مدتی با وثیقه و موقتاً با وثیقه تا زمان اتمام مراحل دادرسی آزاد شده بودند.

هه‌نگاو مطلع شده است که مرضیه مرادویسی به اتهام "اقدام علیه امنیت ملی" و شش نفر دیگر به اتهام "تبلیغ علیه نظام" و "همکاری با حزب کومله كُردستان ایران" محاکمه شده‌اند.

حکم

 سحرگاه پنجشنبه ۱۳ آبان، حکم یک زندانی که پیشتر از بابت اتهام قتل به اعدام محکوم شده بود، در زندان مرکزی زاهدان به اجرا در آمد.

به گزارش خبرگزاری هرانا به نقل از رسانک، سحرگاه پنجشنبه ۱۳ آبان ماه ۱۴۰۰، یک زندانی در زندان زاهدان اعدام شد.

هویت این زندانی که پیشتر از بابت اتهام قتل یکی از دوستان خود توسط مراجع قضایی به اعدام محکوم شده بود، جواد قلجایی، اهل منطقه “شیرآباد” زاهدان عنوان شده است.

بر اساس این گزارش، آقای قلجایی از دو سال پیش بابت اتهام مذکور بازداشت و تا لحظه اجرای حکم را در زندان بسر برده است.

اعدام این زندانی تا لحظه تنظیم این خبر توسط رسانه‌های داخل ایران و یا منابع رسمی اعلام نشده است.

بر اساس گزارش مرکز آمار، نشر و آثار مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران در بازه زمانی (۸ اکتبر ۲۰۲۰ تا ۹ اکتبر ۲۰۲۱) دستکم ۲۶۶ شهروند اعدام شدند و ۹۰ تن دیگر به اعدام محکوم شدند. از جمله اعدام شدگان باید به اعدام ۳ کودک-مجرم اشاره کرد.

بنا بر همین گزارش بیش از ۸۲ درصد اعدام های صورت گرفته در ایران توسط دولت یا نهاد قضایی اطلاع رسانی نمی‌شوند که نهادهای حقوق بشری اصطلاحا آن را اعدام “مخفیانه” می‌خوانند.

حکم یک زندانی زن

 سحرگاه چهارشنبه ۵ آبان، حکم یک زندانی زن که پیشتر از بابت اتهام قتل به اعدام محکوم شده بود، در زندان مرکزی قزوین به اجرا در آمد.

به گزارش خبرگزاری هرانا به نقل از سازمان حقوق بشر ایران، سحرگاه چهارشنبه ۵ آبان ماه ۱۴۰۰، یک زندانی در زندان مرکزی قزوین اعدام شد.

هویت این زندانی که پیشتر از بابت اتهام قتل همسرش توسط مراجع قضایی به اعدام محکوم شده بود، سوسن رضایی‌پور عنوان شده است.

بر اساس این گزارش، خانم رضایی‌پور از شش سال پیش از بابت اتهام مذکور بازداشت و در زندان بسر برده است.

در این گزارش به نقل از یک منبع مطلع آمده است: “سوسن با زور و اجبار ازدواج کرد و در واقع پسر دایی‌اش که نهایتا به عقد هم در آمدند را دوست نداشت. سوسن در اعترافات پیش از اجرای حکمش گفته بود که همه‌‎‌روزه شوهرش از ساعت ۳ بعدازظهر تا آخر شب مست بوده و او را کتک زده است، نهایتا وی این اوضاع را تاب نیاورده و مرتکب قتل همسرش شده است.”

اعدام این زندانی تا لحظه تنظیم این خبر توسط رسانه‌های داخل ایران و یا منابع رسمی اعلام نشده است.

بر اساس گزارش مرکز آمار، نشر و آثار مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران در بازه زمانی (۸ اکتبر ۲۰۲۰ تا ۹ اکتبر ۲۰۲۱) دستکم ۲۶۶ شهروند اعدام شدند و ۹۰ تن دیگر به اعدام محکوم شدند. از جمله اعدام شدگان باید به اعدام ۳ کودک-مجرم اشاره کرد.

بنا بر همین گزارش بیش از ۸۲ درصد اعدام های صورت گرفته در ایران توسط دولت یا نهاد قضایی اطلاع رسانی نمی‌شوند که نهادهای حقوق بشری اصطلاحا آن را اعدام “مخفیانه” می‌خوانند.

زندانیان سیاسی

 جعفر مشکینی مصرکانلو زندانی سیاسی ۲۶ ساله اهل ماکو پس از سپری نمودن ۲۰ ماه از دوران محکومیت ۵ ساله خود مشمول عفو مشروط شده و از زندان مرکزی ماکو آزاد شده است.

جعفر مشکینی مصرکانلو روز جمعه ۱۰ آبان ۱۳۹۸ (۱ نوامبر ۲۰۱۹)، توسط نیروهای اداره اطلاعات در ارومیه بازداشت و پس از دو ماه نگهداری در بازداشتگاه اداره اطلاعات این شهر و اتمام مراحل بازجویی به زندان مرکزی ماکو منتقل گردید.

وی بهار ۱۳۹۹ (۲۰۲۰) توسط دادگاه انقلاب خوی به صورت غیابی به ۲۱ سال حبس محکوم شده. بر طبق حکم صادره جعفر مشکینی مصرکانلو به اتهام اقدام علیه امنیت ملی به ۱۵ سال حبس، به اتهام همکاری با حزب کارگران کُردستان (پ ک ک) به تحمل ۵ سال حبس و به اتهام تبلیغ علیه نظام به ۱ سال حبس محکوم شده بود که پس از اعتراض رای قطعی به ۵ سال حبس تغییر کرد.

جعفر مشکینی مصرکانلو از زمان بازداشت از داشتن حق مرخصی و حق ملاقات با خانواده محروم بوده و نهایتاً پس از بیست ماه حبس روز شنبه ۲۷ شهریور ۱۴۰۰ (۱۸ سپتامبر ۲۰۲۱) مشمول عفو مشروط شده و از زندان مرکزی ماکو آزاد شده است.

محکومیت

 – دادگاه تجدیدنظر استان یزد امین ذوالفقاری، محبوبه میثاقیان، میترا بندی امیرآبادی و هیوا یزدان مهدی آبادی، شهروندان بهائی ساکن یزد را به مجموعا ۳۲ ماه حبس تعزیری محکوم کرد.

به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، دادگاه تجدیدنظر استان یزد چهار شهروند بهائی ساکن یزد را به مجموعا ۳۲ ماه حبس تعزیری محکوم کرد.

بر اساس این حکم که توسط شعبه ۱۱ دادگاه تجدیدنظر استان یزد طی روزهای اخیر صادر و ابلاغ شده است، امین ذوالفقاری، محبوبه میثاقیان، میترا بندی امیرآبادی و هیوا یزدان مهدی آبادی هر یک از بابت اتهام “تبلیغ علیه نظام” به ۸ ماه حبس تعزیری محکوم شده‌اند.

این شهروندان پیشتر در مرحله بدوی توسط شعبه دوم دادگاه انقلاب یزد به ریاست قاضی رضا جواد موسوی از بابت اتهامات “عضویت در گروه‌های مخالف نظام (بهائیت) و تبلیغ علیه نظام” به مجموعا ۱۳ سال و ۴ ماه حبس تعزیری محکوم شده بودند و هم اکنون در محله تجدیدنظر از اتهام عضویت در گروه‌های مخالف نظام تبرئه شده‌اند.

امین ذوالفقاری در تاریخ ۱ خردادماه ۹۹ توسط ماموران اداره اطلاعات یزد بازداشت و به زندان این شهر منتقل و نهایتا در تاریخ ۳ تیرماه همان سال با تودیع قرار وثیقه به صورت موقت و تا پایان مراحل دادرسی از زندان یزد آزاد شد.

همچنین خانم میثاقیان در تاریخ ۱۲ خرداد ۹۹ توسط نیروهای امنیتی بازداشت و در تاریخ ۲۷ خردادماه همان سال با تودیع قرار وثیقه آزاد شده بود.

میترا بندی امیرآبادی و هیوا یزدان مهدی آبادی نیز در تاریخ ۱۰ خردادماه ۹۹ توسط نیروهای امنیتی بازداشت و نهایتا در تاریخ ۱۱ شهریورماه همان سال، پس از سه ماه بازداشت موقت با تودیع قرار وثیقه تا پایان مراحل دادرسی از بازداشتگاه اداره اطلاعات یزد آزاد شدند. این شهروندان بهایی پیشتر نیز سابقه بازداشت و محکومیت داشته‌اند.

هیوا یزدانی مهدی آبادی (بهی فر) در آذرماه ۹۶ توسط نیروهای امنیتی به دلیل “تدریس موسیقی به کودکان” بازداشت و به زندان یزد منتقل شد. وی در تاریخ ۴ دیماه همان سال با تودیع قرار وثیقه از زندان آزاد شد. یک منبع مطلع در خصوص حکم پیشین این شهروندان به هرانا توضیح داده بود: “خانم بندی امیرآبادی و خانم یزدان مهدی آبادی پیشتر با هم بازداشت شده و نهایتا توسط دادگاه به حبس تعلیقی محکوم شده بودند. مدت این محکومیت نیز چندی قبل به پایان رسید”.

شهروندان بهائی در ایران از آزادی‌های مرتبط به باورهای دینی محروم هستند، این محرومیت سیستماتیک در حالی است که طبق ماده ۱۸ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۱۸ میثاق بین‌المللی حقوق مدنی و سیاسی هر شخصی حق دارد از آزادی دین و تغییر دین با اعتقاد و همچنین آزادی اظهار آن به طور فردی یا جمعی و به طور علنی یا در خفا برخوردار باشد.

بر اساس منابع غیررسمی در ایران بیش از سیصد هزار نفر بهائی وجود دارد اما قانون اساسی ایران فقط اسلام، مسیحیت، یهودیت و زرتشتی گری را به رسمیت شناخته و مذهب بهائیان را به رسمیت نمی‌شناسد. به همین دلیل طی سالیان گذشته همواره حقوق بهائیان در ایران به صورت سیستماتیک نقض شده است.

حبس

 صدیقه اقدسی، عالیه فروتن، سیامک هنرور، قاسم معصومی، سعید اتحاد و بهروز فرزندی، شهروندان بهائی ساکن شیراز، توسط شعبه اول دادگاه انقلاب این شهر مجموعا به بیش از ۱۹ سال و ۶ ماه حبس محکوم شدند.

به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، صدیقه اقدسی، عالیه فروتن، سیامک هنرور، قاسم معصومی، سعید اتحاد و بهروز فرزندی، شهروندان بهائی ساکن شیراز، از سوی دادگاه انقلاب به حبس محکوم شدند.

بر اساس این حکم که توسط شعبه اول دادگاه انقلاب شیراز صادر و در تاریخ ۱۰ آبان ماه ابلاغ شده است، این شهروندان هریک از بابت اتهام فعالیت تبلیغی علیه نظام به ۷ ماه و ۱۶ روز حبس تعزیری و از بابت اتهام عضویت در گروه های معاند نظام به ۳۱ ماه و ۱۶ روز حبس تعزیری محکوم شدند.

در صورت تائید این حکم با استناد به ماده ۱۳۴ قانون مجازات اسلامی، ۳۱ ماه و ۱۶ روز حبس تعزیری به عنوان مجازات اشد در خصوص هریک از این شهروندان بهائی قابل اجرا خواهد بود.

جلسه رسیدگی به اتهامات این شهروندان در تاریخ ۱۸ مهرماه در این شعبه برگزار شده بود.

این شهروندان در تاریخ ۱۷ فروردین ماه توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به سلول های انفرادی بازداشتگاه های نیروی انتظامی تحت نظر اطلاعات سپاه و بازداشتگاه وزارت اطلاعات شیراز منتقل شدند. این شهروندان نهایتا در اردیبهشت ماه سال جاری با تودیع قرار وثیقه، به صورت موقت و تا پایان مراحل دادرسی آزاد شدند.

شهروندان بهائی در ایران از آزادی‌های مرتبط به باورهای دینی محروم هستند، این محرومیت سیستماتیک در حالی است که طبق ماده ۱۸ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۱۸ میثاق بین‌المللی حقوق مدنی و سیاسی هر شخصی حق دارد از آزادی دین و تغییر دین با اعتقاد و همچنین آزادی اظهار آن به طور فردی یا جمعی و به طور علنی یا در خفا برخوردار باشد.

بر اساس منابع غیررسمی در ایران بیش از سیصد هزار شهروند بهائی وجود دارد اما قانون اساسی ایران فقط اسلام، مسیحیت، یهودیت و زرتشتی گری را به رسمیت شناخته و مذهب بهائیان را به رسمیت نمی‌شناسد. به همین دلیل طی سالیان گذشته همواره حقوق بهائیان در ایران به صورت سیستماتیک نقض شده است.

زندانیان

پیشتر از بابت اتهام قتل به اعدام محکوم شده بود، در زندان مشهد به اجرا درآمد.

به گزارش خبرگزاری هرانا به نقل از رکنا، روز چهارشنبه ۱۲ آبان‌ماه ۱۴۰۰، یک زندانی در زندان مشهد اعدام شد.

بر اساس این گزارش، سال ۹۷ سه نفر به اتهام قتل یک شهروند ۶۰ ساله بازداشت شدند.

پس از تکمیل تحقیقات این پرونده جنایی به شعبه پنجم دادگاه کیفری یک خراسان رضوی ارسال شد و قضات دادگاه «سعید» جوان ۱۹ ساله را به جرم معاونت در ارتکاب قتل به تحمل ۱۵ سال زندان، مرد مکانیک که طراح اصلی نقشه قتل بود را به تحمل ۲۵ سال زندان و عبداالله را به جرم ارتکاب قتل به اعدام و به خاطر سرقت به تحمل زندان و شلاق محکوم کردند.

همچنین آن ها به اتهام شروع به قتل در نقشه های قبلی نیز به تحمل زندان های طولانی مدت محکوم شدند که رای مذکور در شعبه ۳۹ دیوان عالی کشور مهر تایید خورد.

حکم اعدام روز گذشته در زندان مشهد به اجرا درآمد.

بر اساس گزارش مرکز آمار، نشر و آثار مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران در بازه زمانی (۸ اکتبر ۲۰۲۰ تا ۹ اکتبر ۲۰۲۱) دستکم ۲۶۶ شهروند اعدام شدند و ۹۰ تن دیگر به اعدام محکوم شدند. از جمله اعدام شدگان باید به اعدام ۳ کودک-مجرم اشاره کرد.

بنا بر همین گزارش بیش از ۸۲ درصد اعدام های صورت گرفته در ایران توسط دولت یا نهاد قضایی اطلاع رسانی نمی‌شوند که نهادهای حقوق بشری اصطلاحا آن را اعدام “مخفیانه” می‌خوانند.

اعدام

 یک زندانی در کرمانشاه که پیشتر از بابت اتهام قتل به اعدام محکوم شده بود، با گذشت اولیای دم، از مرگ رهایی یافت.

به گزارش خبرگزاری هرانا به نقل از روزنامه شهروند، یک زندانی محکوم به اعدام در دهستان قزانچی روستای کانی‌باغ کرمانشاه، با کسب رضایت از اولیای دم، از مجازات مرگ رهایی یافت.

بر اساس این گزارش، سال ۱۳۹۱ در پی حادثه درگیری دو خانواده در یکی از روستاهای قزانچی از توابع شهر کرمانشاه، یکی از طرفین به‌ صورت اتفاقی کشته و با ورود نیروی انتظامی کرمانشاه فرد متهم بازداشت شد.

متهم پس از اجرای تشریفات به دادسرای عمومی و انقلاب کرمانشاه اعزام و توسط شعبه سه دادگاه کیفری استان به اعدام محکوم و استیذان آن نیز تایید شد.

با درخواست خانواده متهم و دستور دادستان کرمانشاه پرونده جهت صلح‌ در دستور کار شوراهای حل اختلاف قرار گرفت. سپس با حضور ریش‌سفیدان و بزرگان منطقه‌ای طی چندین جلسه و با برگزاری مراسم سنتی “خون و صلح” اولیای دم، از اعدام متهم به قتل فرزند خود، بدون قید و شرط انصراف دادند و به متهم زندگی دوباره بخشیدند.

۱۴۰۰ آبان ۱۶, یکشنبه

زنان

  یک کارگر زن ۲۱ ساله در کارخانه‌ ریسندگی واقع در شهرک صنعتی شرق سمنان به علت گیر کردن مقنعه در دستگاه رینگ ریسندگی و کشیده شدن سر به داخل دستگاه جانش را از دست داد.

به گزارش خبرگزاری هرانا، به نقل از ایلنا، شب شنبه ۱۵ آبان‌ماه ۱۴۰۰، یک کارگر زن در کارخانه‌ای ریسندگی واقع در شهرک صنعتی شرق سمنان به علت گیر کردن در دستگاه رینگ ریسندگی جان خود را از دست داد.

هویت این شهروند که مرضیه طاهریان، کارگر ۲۱ ساله «نساجی کویر سمنان» واقع در شهرک صنعتی شرق، شب گذشته به علت گیر کردن سرش در دستگاه رینگ ریسندگی جان باخت.

بنا بر این گزارش علت این حادثه به‌طور دقیق مشخص نیست اما همکاران این کارگر می‌گویند ابتدا مقنعه سر او در دستگاه گیر کرد و به همین ترتیب سر وی نیز به دستگاه کشیده شد.

این رخداد انتقاد بسیاری از فعالین زنان در خصوص حجاب اجباری و پیامدهای آن در محیط کار را در پی داشته است.

زندان سیاسی

 روز جمعه ۱۴ آبان، صلاح الدین شریف زاده زندانی سیاسی تبعیدی در زندان خلخال، با پایان ایام مرخصی به این زندان بازگشت. آقای شریف زاده در تاریخ ۳ آبان ماه از زندان خلخال به مرخصی اعزام شده بود.

به گزارش خبرگزاری هرانا به نقل از کردپا، روز جمعه ۱۴ آبان‎ماه ۱۴۰۰، صلاح الدین شریف زاده زندانی سیاسی، با پایان ایام مرخصی به زندان خلخال بازگشت.

آقای شریف زاده در تاریخ  ۳ آبان ماه با قرار وثیقه ٢ میلیارد تومانی، از زندان خلخال به مرخصی اعزام شده بود.

این زندانی سیاسی در مرداد ماه امسال در زندان خلخال به ویروس کرونا مبتلا شد. هرانا پیشتر طی گزارشی از عدم رسیدگی پزشکی به وضعیت این زندانی علیرغم ابتلا به بیماری کرونا پرداخته بود.

صلاح الدین شریف زاده، شهروند اهل بوکان در تاریخ ۱۴ تیرماه ۹۷ در جریان یک درگیری در جاده ارومیه-میاندوآب که منجر به کشته شدن چند نفر شده بود به اتهام “همکاری با احزاب مخالف نظام” توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به بازداشتگاه اداره اطلاعات ارومیه منتقل شد.

وی ۴ ماه پس از بازداشت در آبان‌ماه همان سال، از بازداشتگاه اداره اطلاعات ارومیه به بوکان و در تاریخ ۱۴ دی‌ماه به بند ۳-۴ عمومی زندان ارومیه منتقل شد.

این زندانی سیاسی توسط شعبه ۱ دادگاه انقلاب مهاباد به ۲ سال و ۶ ماه حبس تعزیری محکوم و نهایتا به زندان منتقل شد.

وی چندی بعد از زندان محل نگهداری خود به زندان خلخال انتقال یافت.

۱۴۰۰ آبان ۱۱, سه‌شنبه

حبس

 جلسه دادگاه نادر صادقیان، فعال ترک (آذربایجانی)، روز دوشنبه ۱۰ آبان ماه در شعبه ۱۱۱ دادگاه کیفری دو تبریز برگزار شد. آقای صادقیان پیشتر توسط دادگاه انقلاب تبریز به ۴ ماه حبس محکوم شد.

به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، جلسه دادگاه نادر صادقیان، فعال ترک (آذربایجانی)، در دادگاه کیفری دو تبریز برگزار شد.

این جلسه در شعبه ۱۱۱ دادگاه کیفری دو تبریز از بابت رسیدگی به اتهام “تحریک و دعوت مردم به اعمال خشونت آمیز از طریق سامانه های مخابراتی در فضای مجازی” برگزار شده است.

آقای صادقیان پیشتر در بخش دیگری از پرونده خود از بابت اتهام “تبلیغ علیه نظام” توسط دادگاه انقلاب تبریز به ۴ ماه حبس محکوم شد. مدت ۱۰۰ روز از محکومیت وی به مدت ۴ سال به حالت تعلیق در آمد.

وی پیشتر در تاریخ ۳ مهرماه طی ابلاغیه ای به دادگاه انقلاب تبریز احضار و نهایتا جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات وی در تاریخ ۲۸ مهرماه، در این شعبه برگزار شده بود.

آخرین جلسه بازپرسی نادر صادقیان در تاریخ ۲۰ شهریورماه در دادسرای عمومی و انقلاب تبریز برگزار شده بود.

نادر صادقیان در تاریخ ۳ مردادماه توسط ماموران اداره اطلاعات بازداشت و به بازداشتگاه این نهاد امنیتی در تبریز منتقل شد. این شهروند شب چهارشنبه ۲۰ مردادماه طی تماس تلفنی با خانواده‌ خود از انتقالش به زندان تبریز خبر داده‌ بود. وی نهایتا در تاریخ ۲۳ مهرماه با تودیع قرار وثیقه از زندان تبریز آزاد شد.

روز شنبه ۲ مردادماه شماری از شهروندان ساکن تبریز در حمایت از اعتراضات خوزستان به بی آبی و سوء مدیریت مسئولان، دست به تجمع و راهپیمایی اعتراضی زدند. در جریان این تجمع اعتراضی شماری از شهروندان بازداشت شدند.

بازداشت

 دو مرد در ایلام و کرمانشاه که متهم هستند همسرانشان را به قتل رسانده اند، بازداشت شدند.

 گزارش خبرگزاری هرانا به نقل از ایلنا، یک مرد در یکی از محلات شهر ایلام که متهم است همسر خود را به قتل رسانده بازداشت شد.

فرمانده انتظامی سرپل‌ذهاب در این خصوص گفت: “در پی شناسایی و دستگیری یک نفر متردد مرزی با هویت (م- ر) اهل و ساکن ایلام در نقطه صفر مرزی میان قاپی بخش دشت ذهاب توسط دلاور مردان تیپ ۱۱۶ قزوین مستقر در منطقه سرپل‌ذهاب، متهم با تشکیل پرونده به پلیس آگاهی شهرستان منتقل شد”.

سرهنگ منوچهر رضایی افزود: “متهم در بازجویی و تحقیقات محوله علت مراجعه به شهرستان را فرار و خروج از مرز و عزیمت به کشور عراق اعلام کرد و گفت در روزهای گذشته با انگیزه اختلاف خانوادگی، همسرش به هویت (ز- ر) را در شهر ایلام خیابان استقلال با سلاح سرد (چاقو) به قتل رسانده سپس متواری شده است”.

بر اساس این گزارش،متهم جهت سیر مراحل قانونی و ادامه روند پرونده قضایی تحویل ماموران اعزامی استان ایلام شد.

در گزارش دیگر به نقل از فارس، بازپرس ویژه قتل شهرستان سنقر و کلیایی از بازداشت یک مرد که متهم است همسر خود را به دلیل اختلافات خانوادگی به قتل رسانده است، خبر داد.

بنی عامریان در این خصوص گفت: “در جریان کشته شدن زنی جوان به دست همسر خود در یکی از روستاهای شهرستان سنقر وکلیایی که ساعت ۵ صبح امروز حادثه ساز شد، شخصا در محل حضور پیدا کرده و ابعاد حادثه مورد بررسی قرار گرفت. بعد از بررسی‌های انجام گرفته و شناسایی ضارب، با صدور حکم قضایی مبنی بر شناسایی و دستگیری فرد متهم در دستور کار پلیس قرار گرفت”.

وی افزود: کمتر از یک ساعت متهم دستگیر و جهت سیر مراحل قانونی به مراجع قضایی تحویل داده شد.

بازپرس ویژه قتل شهرستان در ادامه افزود: متهم همسر خود را با ضربات جسم سخت به قتل رسانده و علت اصلی قتل اختلافات خانوادگی بوده است”.

زندان سیاسی

 کیانوش سلاطینی، زندانی سیاسی امروز دوشنبه ۱۰ آبان‌ماه به صورت مشروط از زندان اوین آزاد شد. او توسط دادگاه انقلاب تهران به ۷ سال ۶ ماه حبس قابل اجرا محکوم شد و این حکم با اعمال قانون کاهش مجازات به ۵ سال زندان تقلیل یافت. مجازات ۸۰ ضربه شلاق وی نیز خردادماه امسال اجرا شد.

به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، امروز دوشنبه ۱۰ آبان‌ماه ۱۴۰۰، کیانوش سلاطینی، زندانی سیاسی از زندان اوین آزاد شد.

آزادی آقای سلاطینی به صورت مشروط و پس از سپری شدن نزدیک به ۴ سال از دوران محکومیت وی صورت گرفته است.

آقای سلاطینی در تاریخ ۱۸ دیماه ۹۶ توسط نیروهای امنیتی در سالن فوتسال محل مربی گری خود بازداشت و به بند ۲ الف زندان اوین منتقل شد. وی حدود دو ماه بعد با پایان مراحل بازجویی به بند ۴ زندان اوین منتقل شد.

کیانوش سلاطینی خردادماه ۹۷ توسط شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی ابوالقاسم صلواتی از بابت اتهاماتی از جمله اجتماع و تبانی به قصد ارتکاب جرم علیه امنیت کشور، توهین به مقدسات، فعالیت تبلیغی علیه نظام و توهین به رهبری به ۱۹ سال و ۶ ماه حبس تعزیری، ۸۰ ضربه شلاق، ۲ سال ممنوعیت خروج از کشور و ۲ سال محرومیت از فعالیت در فضای مجازی محکوم شد.

این حکم نهایتا در تاریخ ۱۵ آبان‌ماه ۹۷ توسط شعبه ۳۶ دادگاه تجدید نظر به ریاست قاضی بابایی و مستشاری قاضی زرگر عینا تایید شد. با اعمال ماده ۱۳۴ قانون مجازات اسلامی، مجازات اشد ۷ سال و ۶ ماه حبس تعزیری از بابت اتهام اجتماع و تبانی به قصد ارتکاب جرم علیه امنیت کشور برای وی قابل اجرا بود. با اعمال قانون کاهش مجازات، محکومیت او به ۵ سال زندان تقلیل یافت. همچنین خردادماه امسال حکم ۸۰ ضربه شلاق او اجرا شد.

کیانوش سلاطینی که تاکنون دوران محکومیت خود را در بند ۴ زندان اوین سپری می‌کرد، ۳۵ ساله و شهروند ساکن تهران است، وی پیش از بازداشت مربی فوتسال در شهرک قیام دشت تهران بود.

قتل وبازداشت

 دو مرد در ایلام و کرمانشاه که متهم هستند همسرانشان را به قتل رسانده اند، بازداشت شدند.

 گزارش خبرگزاری هرانا به نقل از ایلنا، یک مرد در یکی از محلات شهر ایلام که متهم است همسر خود را به قتل رسانده بازداشت شد.

فرمانده انتظامی سرپل‌ذهاب در این خصوص گفت: “در پی شناسایی و دستگیری یک نفر متردد مرزی با هویت (م- ر) اهل و ساکن ایلام در نقطه صفر مرزی میان قاپی بخش دشت ذهاب توسط دلاور مردان تیپ ۱۱۶ قزوین مستقر در منطقه سرپل‌ذهاب، متهم با تشکیل پرونده به پلیس آگاهی شهرستان منتقل شد”.

سرهنگ منوچهر رضایی افزود: “متهم در بازجویی و تحقیقات محوله علت مراجعه به شهرستان را فرار و خروج از مرز و عزیمت به کشور عراق اعلام کرد و گفت در روزهای گذشته با انگیزه اختلاف خانوادگی، همسرش به هویت (ز- ر) را در شهر ایلام خیابان استقلال با سلاح سرد (چاقو) به قتل رسانده سپس متواری شده است”.

بر اساس این گزارش،متهم جهت سیر مراحل قانونی و ادامه روند پرونده قضایی تحویل ماموران اعزامی استان ایلام شد.

در گزارش دیگر به نقل از فارس، بازپرس ویژه قتل شهرستان سنقر و کلیایی از بازداشت یک مرد که متهم است همسر خود را به دلیل اختلافات خانوادگی به قتل رسانده است، خبر داد.

بنی عامریان در این خصوص گفت: “در جریان کشته شدن زنی جوان به دست همسر خود در یکی از روستاهای شهرستان سنقر وکلیایی که ساعت ۵ صبح امروز حادثه ساز شد، شخصا در محل حضور پیدا کرده و ابعاد حادثه مورد بررسی قرار گرفت. بعد از بررسی‌های انجام گرفته و شناسایی ضارب، با صدور حکم قضایی مبنی بر شناسایی و دستگیری فرد متهم در دستور کار پلیس قرار گرفت”.

وی افزود: کمتر از یک ساعت متهم دستگیر و جهت سیر مراحل قانونی به مراجع قضایی تحویل داده شد.

بازپرس ویژه قتل شهرستان در ادامه افزود: متهم همسر خود را با ضربات جسم سخت به قتل رسانده و علت اصلی قتل اختلافات خانوادگی بوده است”.

خودکشی نوجوان

  یک دختر نوجوان ۱۶ ساله در شهرستان مریوان، به دلیل ممانعت خانواده با ادامه تحصیل وی دست به خودسوزی زد. این نوجوان پس از این اقدام به بیمارس...