افشا گری حقایقی که پنهانند

۱۴۰۱ مرداد ۶, پنجشنبه

اعدام

 مرکز آمار مجموعه‌ی فعالان حقوق بشر در ایران، در خرداد‌ماه سال جاری نودوهفت زندانی در سراسر کشور اعدام شده‌اند. بر اساس این گزارش تنها کم‌تر از چهل‌درصد این اعدام‌ها، یعنی «دست‌کم سی تن» به دلیل ارتکاب جرایم مواد مخدر اعدام شده‌اند. بقیه‌ی شهروندان اعدامی، پنجاه‌وشش نفر یا پنجاه‌ودودرصد آن‌ها با اتهام قتل و یازده تن دیگر با اتهامات تجاوز، محاربه و یا اتهامات نامشخص به دار آویخته شدند.(۱)

روند اعدام‌های گسترده در تیرماه امسال هم ادامه پیدا کرد. بنا بر اخبار خبرگزاری «هرانا»، ارگان خبری مجموعه‌ی فعالان حقوق بشر در ایران در روز ۸  تیرماه هم تنها در زندانی رجایی‌شهر کرج حکم اعدام ده زندانی دیگر با اتهامات قتل عمد، « لواط به عنف» و «تجاوز به عنف» اجرا شد. (۲)

بر اساس آمار مجموعه‌ی فعالان حقوق بشر در سال ۲۰۲۰، برابر با دی‌ماه سال ۱۳۹۹ تا دی‌ماه ۱۴۰۰ هم باز پنجاه‌ویک‌درصد از مجموع دویست‌ونودونه شهروند اعدامی با اتهام قتل عمد اعدام شدند. (۳)

در سال ۱۳۹۹ هشتاددرصد احکام اجراشده‌ی اعدام و از اواسط سال قبل از آن نیز هفتادویک‌درصد اعدام‌شدگان به اتهام قتل به طناب دار سپرده شدند. در این بازه‌ی زمانی رتبه‌های بعدی اتهامات شهروندان اعدام‌شده به ترتیب متعلق بوده به چهل‌درصد اتهام مربوط به مواد مخدر، چهاردرصد اتهام محاربه، سه‌درصد اتهام جنسی و دودرصد با اتهامات نامعلوم.

همین روند اکثریت مطلق پرونده‌های قتل عمد نسبت به اتهام مواد مخدر در میان شهروندان اعدام‌شده تا اواخر سال ۱۳۹۶ در جریان بود؛ در حالی که تا پیش از سال ۱۳۹۶ و اجرای اصلاحیه‌ی قانون مبارزه با مواد مخدر کاملاً معکوس بود.

رشد جهشی نابرابری و افزایش سرسام‌آور جرایم خشن

طی همین مدت بالارفتن سطح خشونت در جامعه در کنار کاهش شمار اعدام‌های مربوط به جرایم مواد مخدر منجر به افزایش آمار جرایم خشن و از جمله قتل عمد و به دنبال آن بیش‌تر‌شدن فاصله‌ی شمار اعدامیان این جرم نسبت به جرایم مواد مخدر هم شده

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر